lördag 21 mars 2015

Maldiverna, Hong Kong eller kanske Pankor Laut, Malaysia?????

Trots att det känns som vi lever i e dröm finns det fortfarande vissa andra ställen man drömmer om..... Och såklart funderar man på hur man skulle kunna tjäna en maaaasssa pengar så man kunde ta sig till nåt av de här ställena när det är dax att åka ut ur landet en sväng för mitt visums skull.... Jaja, nån dag kanske...... :) 



Ö-rike som består av ca 1.192 korallöar fördelade på 26 atoller, varav ca 200 bebodda. 87 av öarna är hotellöar för turister. Huvudstaden heter Male har cirka 150.000 invånare. Lokala språket är dhivehi samt engelska och tyska på hotellöarna. Tropiskt klimat. Varmt och fuktigt året om. Något torrare under december-mars. Fina stränder med vit korallsand. På Maldiverna finns det tidvatten och det förekommer starka undervattensströmmar, dels längs med atollernas utsida men även i kanalerna från öppet hav in i atollerna. De flesta hotell och resorter har en liten souvenirbutik där man kan köpa glass, frimärken, badkläder, färgglada fiskar i trä, böcker och enkel snorkelutrustning. Ta med solkräm hemifrån då det är dyrt på plats. Som man kan förvänta sig i den här delen av världen, är de flesta resorterna väldigt exklusiva och det gör att man inte behöver trängas med så många andra turister. De flesta resorts är all inclusive,, men det finns några som inte är det. Då måste man ha den stora plånboken och kreditkortet i beredskap när det är dags att checka ut.


Malaysia har en yta på 329 847 km² och har ca 30 milj invånare. I huvudstaden heter Kuala Lumpur bor det ca 1,5 milj inv. Språk som pratas är malajsiska, engelska, kinesiska samt flertalet lokala språk. Malaysia är ett land rikt på kultur och historia, präglade av Malajerna själva och inhemska minoritet folkslag (främst Norra Borneo regionen), med starka influenser från kineser och indier som utgör nära 40 % av befolkningen men även från Västerlandet. Under 1500 - 1800-talet var Malaysias centrala och strategiska läge i Fjärran Östern åtråvärt och sjöfararnationer som Portugal, Holland och Storbritannien kämpade om herraväldet. Detta har skapat en rik historia och spännande kulturell smältdegel. Malaysia har natur och stränder som bjuder dig en på härlig sol & bad semester och fängslande möten med natur, djur och regnskog. Välj öst kust , väst kust eller Borneo - spelar ingen roll, vackra stränder och öar bjuds du på över allt i detta fascinerande land. Gillar du natur så kan Malaysia och Borneo med sina omfattande regnskogar bjuda dig på en rik, varierande och unik natur och fauna. I Malaysia är resor, precis som logi och mat, mycket billigt. Det är enkelt att resa inrikes i Malaysia, både med inrikesflyg, buss och så kallad långdistanstaxi.



Det tättbefolkade Hongkong hade 2013 cirka 7 miljoner invånare, av dem var 95 procent kineser. Officiella språk är engelska och kinesiska. De flesta Hongkongbor talar kantonesiska, en från rikskinesiskan starkt avvikande dialekt. Viktigaste religioner är buddism, daoism (taoism) och kristendom, men det finns också muslimer och hinduer. Hongkong vid Kinas sydkust var en brittisk kronkoloni innan det återlämnades till Kina 1997. Hongkong (Xianggang på pinyin) utgör nu en "särskild administrativ region" inom Kina (se nedan). Det är ett skärgårdsområde som består av Hongkongön, omkring 230 öar till, halvön Kowloon och ett fastlandsområde kallat New Territories, som upptar 97 procent av landytan på drygt 1   000 kvadratkilometer. Klimatet är subtropiskt med regn och hetta under sommarmånaderna. Under vintern är luften sval och torr. Det kryllar verkligen av shoppingställen i Hong Kong. Här finns allt från lyxiga varuhus till små marknadsstånd. Dim Sum är lite som kinesisk tapas – olika små rätter, främst olika typer av degknyten och bullar, serveras i ångande bambukorgar och avnjuts med massor av te. I Hong Kong är alla varor, utom alkohol och tobak skattefria. Detta betyder att priserna är mycket låga. Bland Hong Kongs matutbud finns dock allt från färska skaldjur till nudelsoppor – samt såklart internationell mat av alla de slag. Här kan restaurangbesöket bli det billigaste på länge, men även det dyraste någonsin. Här finns alltså något för alla plånböcker

Nog om drömmar.... men skoj hade det varit i alla fall!!

Idag åkte jag, Nattelisan och Elvira in till Central Festival en liten runda för lite shopping (Nattis då alltså....)  och tänkte sen åka vidare till nattmarknaden i Phuket town.... MEN oj så fel jag hade!!! Den är ju inte på fred och lörd utan på lörd och sönd! Fattar inte var jag fått det ifrån att den är på fredagar..... Så det blev till att åka tillbaka till Samakkea istället... snopet!









När mannen kom efter skolan moppade han och Nattis upp till närmsta affär och handlade lite smått så vi kunde käka lite kvällsmat. Scramble eggs, bacon o korvar, sallad och en liten toast till det, Enkelt och gott!

Vänta inte på speciella tillfällen
Fånga de vanliga stunderna och gör dem extraordinära
- ORISON SWEET MARDEN -

Chiaoo!!

2 kommentarer:

  1. Underbar läsning! En stor dröm jag har är att flytta utomlands och lämna ekorrhjulet. Tack och lov så gillar min man också tanken så vi funderar och tittar på lämpliga platser att flytta till.

    Önskar dig en suverän dag!

    You Rock!!!

    SvaraRadera
  2. Tack för berömmet! Kul att du hittat hit! Ja, visst e det där ekorrhjulet lite trist.... och det rullar ju som bekant alldeles för fort många gånger! Hoppas ni verkligen får möjlighet att hoppa av ni också och att ni hittar ert paradis!!! Ett verkligt lycka till och ha en trevlig helg!!! Kram från ett varmt Thailand :D

    SvaraRadera